Kinderkookcafeho

Burn-out en overspannenheid

Burn-out den bosch

Last van burn-outklachten? De behandelaar in Den Bosch kan hierbij een helpende hand bieden. Je hebt veel ballen om in de lucht te houden. Dit kan zowel op je werk zijn waar je veel stress ervaart als thuis. Dit kan op een gegeven te veel zijn waardoor je een burn-out kun krijgen. Een burn-out ontstaat meestal doordat je een lange tijd onder te veel stress hebt gestaan.

De term burn-out bestaat sinds de vorige eeuw en is door de psychiater Herbert Freudenberger als eerste geïntroduceerd. Sindsdien zijn er verschillende specificaties aan de term opgehangen om het begrip beter te valideren. In het Engels betekent burn-out dat je opgebrand bent. En dat vat het begrip eigenlijk goed samen want je ben zowel lichamelijk als geestelijk helemaal uitgeput. Eerst kun je nog wel door de vermoeidheid heen werken maar heb je ook al klachten. Dit kan dan duiden op overspannenheid. Als je blijft doorgaan lukt het op een gegeven soms niet eens meer om je alledaagse taken uit te voeren. Dan zit je waarschijnlijk tegen een burn-out aan.

 

Wat is kenmerkend aan een burn-out?

De klachten bij een burn-out zijn niet bij iedereen hetzelfde. Je kunt hierbij denken aan moe zijn, slecht slapen, overdenken en niet meer goed kunnen concentreren. Ook kan er sprake zijn van depersonalisatie en gehele uitputting. Als je last hebt van slapeloosheid of heel weinig energie hebt, kan het zijn dat je tegen een burn-out aan zit. Het hoeft niet perse zo te zijn maar het is wel verstandig om een afspraak te maken bij de praktijkondersteuner of bij een psycholoog.

 

Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen?

 

Het is allereerst belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zo kun je je dag beginnen met yoga of pilates. Tussendoor regelmatig even pauze en een frisse neus halen kan ook al veel doen voor je geest. Of verdwijn even helemaal in een boek. Probeer in ieder geval een uur op een dag even helemaal niks te moeten en vul dit moment in zoals jij dit wilt.

Burn-out en overspannenheid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top